4.11.13

Mississippi Mud Cake

If you follow this blog you know my passion for chocolate. Today I want to propose an american pie that can provide you with energy and happiness to help you deal with these early winter days :) It's my Vegan Mississippi Mud Cake to take advantage of all the joys of one of the richest cakes I know but in a healthier and lighter way. As much as possible that is :-)

Mississippi Mud Cake

Ingredients:

for the crust

  • 14 oz vegan shortbread chocolate cookies  
  • 2 tablepoons sugar
  • 3.52 oz soy butter
  • a pinch of salt


for the filling

  • 4.2 oz sugar
  • 1.41 oz corn starch
  • 1.05 oz cocoa powder
  • 1/2 teaspoon salt 
  • 16.90 fluid ounces soy milk
  • 6 oz plain chocolate
  • 5 tablespoons coconut oil

Preparations:
for the crust
  • Preheat oven to 355°F. Sprinkle some oil around a springform pan of the diameter of 9 inch.
  • Blend the cookies with sugar, melted soy butter and a pinch of salt. Pour crumb mixture into prepared pan and press evenly with the back of a spoon into bottom and up sides.
  • Transfer to freezer until crust is set, about 10 minutes. Then in the oven for 8-10 minutes. Remove from oven and allow to cool.
For the filling
  • In a saucepan, pour the sugar, cornstarch, cocoa, salt, coconut oil and mix well. Pour the milk little by little, stirring constantly with a whisk.
  • Then put the pan on the heat, bring to a boil, stirring constantly, then lower the heat and let the mixture to simmer for a minute, stirring constantly with a whisk: the cream will thicken.
  • Remove from heat and add the chocolate previously melted.
  • Transfer to a large bowl and cover with plastic to avoid formation of the crust. Allow to cool for at least 2 hours.
  • Pour the chocolate cream into the base and let it cool in the refrigerator for at least 5 hours.

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Per chi segue questo blog è ormai cosa nota la mia passione per il cioccolato, oggi vi voglio proporre una torta americana in grado di fornire energia e felicità utili per affrontare queste prime giornate invernali :) Si tratta della Mississipi Mud Cake, che in questa versione vegana ci regala tutte le gioie di una delle torte più ricche che conosca ma in versione più sana e leggera, per quanto possibile:-)

Mississippi Mud Cake
Ingredienti:
per la base
  • 400 g di biscotti frollini al cioccolato vegani (ho usato quelli Alce Nero)
  • 2 cucchiai di zucchero
  • 100 g di burro di soia
  • un pizzico di sale

per la crema al cioccolato

  • 120 g di zucchero
  • 40 g di amido di mais
  • 30 g di polvere di cacao
  • 1/2 cucchiaino di sale
  • 700 ml di latte di soia
  • 170 g di cioccolato fondente  
  • 5 cucchiai di olio di cocco

Preparazione:
per la base
  • Preriscaldare il forno a 180 °C,  oleate uno stampo a cerniera rotondo del diametro di 23 centimetri.
  • Frullare i biscotti con lo zucchero, il burro di soia fuso e un pizzico di sale. Ponete il composto nello stampo, pressatelo e livellatelo sul fondo e sul bordo. 
  • Mettere in freezer per 10 minuti, poi infornare per 8-10 minuti. Sfornare e fare raffreddare.
per la crema al cioccolato
  • In una casseruola versare lo zucchero, l’amido di mais, il cacao, il sale e l'olio di cocco, mescolare bene . Versare poi il latte a filo, girando continuamente con la frusta.
  • Mettere la casseruola  sul fuoco, portare a ebollizione, continuando a mescolare, poi abbassare il fuoco al minimo a lasciare sobbollire per un minuto, mescolando sempre con la frusta: la crema si addenserà.
  • Togliere dal fuoco e unire il cioccolato fondente precedentemente fuso.
  • Trasferire in una terrina capiente e coprite con pellicola  per evitare che si formi la pellicina. Lasciare raffreddare per almeno 2 ore.
  • Versare la crema al cioccolato nella base e lasciate raffreddare in frigorifero per almeno 5 ore.




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